Bruiloft budget bepalen; hoe doe je dat?
Om je bruiloft budget op te kunnen stellen en verdelen moet er eerst een totaalbedrag opgesteld worden. Om dat te bepalen is het handig om jezelf een paar vragen te stellen. Laten we ze één voor één even met je doornemen.
Hoeveel geld kun je er aan uitgeven?
Het bruiloft budget blijft een dingetje. Misschien heb je echt al voor de bruiloft gespaard en er een bedrag voor opzij gezet of misschien wil je een spaarplan maken voor de komende maanden om zo tot een totaalbedrag te komen. Belangrijk is dat je echt even goed uitrekent wat je aan de bruiloft uit zal kunnen geven.
En net zo belangrijk; wat je er aan uit wilt geven. Want dat je het er aan uit kunt geven wil natuurlijk niet zeggen dat het ook op moet. Bepaal samen eens welk bedrag voor jullie goed voelt, waar jullie voor zouden willen sparen, wat realistisch is om voor te sparen en welk bedrag jullie ook met plezier uit kunnen geven omdat jullie het dit geld waard vinden.
Hoe ga je het bruiloft budget uitgeven?
Grofweg zijn er eigenlijk twee manieren waarop bruidsparen hun budget voor de bruiloft uitgeven:
- Een van te voren verdeeld budget.
Bruidsparen bepalen het totaalbedrag en verdelen dit van te voren. Deze bedragen baseren zij op schattingen, grove prijsopgave en soms gewoon onderbuikgevoel. Het voordeel hiervan is dat je goed de vinger aan de pols kunt houden qua het budget en keuzes soms makkelijk te maken zijn omdat ze gebaseerd zijn op prijs. Je hoeft op bepaalde momenten niet na te denken of je nog iets moet met een spontaan idee, want het budget is er simpelweg niet (meer) voor.
Het nadeel hiervan is dat je ook echt op prijs gaat selecteren en niet op datgene wat je echt heel graag wilt. Er is in deze variant wat minder ruimte voor spontane toevoegingen.
2. Een variabel budget verdeeld op waarde.
Er zijn ook veel bruidsparen die in deze fase een variabel bedrag opstellen. Zij houden van te voren rekening met een beetje rek omdat ze gewoon heel graag de dingen willen kiezen die zij het belangrijkste vinden, maar op dit moment nog niet precies weten wat dit gaat zijn en wat de mogelijkheden zijn. Daarna beslissen zij als een onderdeel aan bod komt of zij dit het bedrag waard vinden of niet. Zij vragen dus in het hele proces veel prijzen en mogelijkheden op om dit te kunnen beslissen.
Het voordeel hiervan is dat er vaak nog ruimte is om net iets extra’s te doen en je echt kiest op basis van de dingen die je belangrijk vind. Het nadeel hiervan is dat je wel iedere keer weer voor keuzes komt te staan. Je gaat namelijk veel meer keuzemogelijkheden voor geschoteld krijgen. Mocht jij best wel moeite hebben met keuzes maken, dan kan dit wel eens een ding zijn waar je stress over gaat krijgen. Dan is dit misschien niet de juiste manier voor jou.
Welke manier past bij jullie?
Beide opties zijn niet goed of slecht. Want bij beide opties ga je echt nadenken welke items voor jullie echt de wauw-factor en de blikvangers zijn en bij beide opties laat je alle toevoegingen die niet zoveel toevoegen weg. En dat is eigenlijk het allerbelangrijkste van een budget; kiezen wat voor jullie belangrijk is en welke onderdelen bij jullie dus het meeste geld mogen kosten en welke vooral niet! Kies vooral de manier van verdelen die bij jullie past!
Neem je eigen budget serieus.
Of je nu voor een variabele opstelling of een ‘hard’ budget gaat. Neem je budget wel serieus. Dus ook met een variabel budget spreek je met jezelf een maximale hoogte af.
Waarom? Ten eerste is het gewoon lekker om te weten waar je aan toe bent, hoeveel geld je nog overhoudt voor de huwelijksreis en eventuele inrichting van jullie huis. En ten tweede kun je echt zo gek doen als je wilt met een bruiloft.
Er zit qua budget geen rem op je kunt voor je bruiloft echt alles inhuren, invliegen en inkopen wat je maar wilt. Dus het is gewoon goed om van te voren te bepalen tot welk bedrag het voor jullie goed voelt. Doe je dit niet, dan is 20.000 euro extra echt heel snel uitgegeven.
En ten derde brengt het gewoon een heel tof voordeel met zich mee. Het is namelijk zo dat als je alternatieven moet gaan zoeken omdat je anders over het budget heengaat; dit je heel vaak op de leukste ideeën brengt. Want even gek gezegd; Voor 40.000 euro is het niet zo moeilijk om een tof feest te organiseren. Dat kan iedereen.
Maar een feest organiseren voor 10.000 is een grotere uitdaging maar daardoor vaak wel veel beter doordacht. En doordat hij beter doordacht is, ook creatiever. En creatiever betekent vaak ook persoonlijker. Tada! Win-Win dus.
Wat geven anderen uit aan hun bruiloft budget?
Gemiddeld wordt er in Nederland circa 18.000 euro aan een bruiloft uitgegeven. Maar wij hebben ook bruiloften georganiseerd voor 12.000 euro en voor 35.000 euro. Hoewel je met een standaard bruiloft echt heel snel rond de 18.000 euro zit, maakt het gemiddelde niet eens zoveel uit. Het is vooral belangrijk dat jullie duidelijk hebben wat je er aan uit wilt en kunt geven. Het budget wat jullie uiteindelijk zelf bepalen dat is het bedrag wat verdeeld moet worden!
Wat valt er binnen dit bruiloft budget?
Als je een totaal budget voor de bruiloft op gaat stellen is het ook even belangrijk om te kijken wat er niet van dit budget betaalt hoeft te worden. Misschien hebben jullie al verlovingsringen die je wilt gebruiken als trouwringen of krijg je de trouwjurk cadeau. Soms vind een bruidspaar dat de huwelijksreis buiten het budget valt omdat hier apart voor gespaard is.
Ik hoop dat deze tips je verder hebben geholpen. Kun je nog meer hulp gebruiken bij het verdelen van je budget voor de bruiloft? Neem dan zeker ook even een kijkje bij de cursus Plan Je Bruiloft die ik samen met weddingplanner Vier Je Geluk heb gemaakt! Daar nemen we je stap voor stap mee in het plannen van je bruiloft en duiken we nog veel dieper het budget in!
Liefs Eline!
Foto credits:
Taart en sweets: De Gebakkerij
Fotograaf: Inge Kooiman
Bloemen: Let Love Blossom