Ik ben werkelijk waar van een goede voorbereiding en laat erg weinig aan het toeval over als het over mijn werk gaat. Ik zorg voor een duidelijk stylingsplan, maak een shotlist, bepaal de locaties (op de vierkante meter af) en verdeel mijn spullen per bak, per setting. Ik neem extra stylingsitems mee, voor het geval dat. En ben altijd gewapend met een strijkijzer, hamer, klemmen, haken en schroeven en noem alle items uit mijn gereedschapskist maar op. Je weet immers maar nooit wat je tegen het lijf loopt. En toch, ondanks al deze voorbereiding ben ik er ook altijd op voorbereid dat dingen anders lopen en ik zal moeten improviseren om het eindresultaat te halen. Hoe komt dat toch en hoe schiet je niet in de stress als dingen anders lopen?

 product styling fotostyling posters zij lacht pfotowall planning shoot shotlist waarom styling anders loopt dan gepland

Hoe ik denk dat het komt

Op de shootdag zelf ben je van heel veel facetten afhankelijk. Denk hierbij aan andere leveranciers, lichtinval, locatie, materialen en de temperatuur. En soms pakt het ook gewoon niet uit zoals je gedacht had. Het resultaat wordt dan te iel, te groot, te saai of juist teveel. Eigenlijk maakt het ook niet zo uit hoe het op dat moment komt. Je staat als stylist nu eenmaal op dat moment op een setting, de fotograaf wacht op je en jouw taak is om een mooie setting op te leveren. Dus vraag je niet teveel af hoe het komt, maar richt je op de oplossing.

Wat te doen?

Blijf rustig. Een styling is sowieso nooit in één keer goed. Het is eigenlijk nog nooit gebeurd dat ik een styling voorbereid had, de decoratie neerzette en direct dacht: ‘Klaar!’ Juist met de finishing touch maak je styling af. Even die aandacht geven, maakt het nog zoveel mooier. Hier wat schuiven, daar wat verzetten. Kijken, en nog eens kijken, een proeffoto maken en ook tijdens het shooten mee blijven kijken met de fotograaf. Hier een plukje daar een toefje. Om zo alles uit een setting te halen wat er uit te halen valt. Het draait nu eenmaal om de details. Plompverloren een styling neerzetten is dus eigenlijk nooit een optie.
Nu je dit weet hoef je dus niet in de stress te schieten als je niet gelijk de wow-factor ziet verschijnen. Dat is dé regel. Rustig blijven. Want zodra je gestrest raakt is vaak de creativiteit ver te zoeken. Ga juist langzamer lopen, langzamer bewegen. Hoe langzamer, hoe meer je ziet. En let maar op, opeens valt dan je oog op een mooie tak die de setting afmaakt of weet je welke hoek je op moet vullen omdat je opeens ziet dat de symmetrie mist.

product styling fotostyling planning shoot shotlist waarom styling anders loopt dan gepland

Een goede Voorbereiding is het halve werk

Op de set kun je dus eigenlijk maar één ding doen, rustig blijven en goed kijken. Van te voren kun je al veel meer doen. Maak voor jezelf een tijdsplanning voor de opbouw en het shooten per product of setting. Zorg dat je alle materialen netjes en geordend bij je hebt. Neem materialen het liefst zelf mee, zodat je hierin niet afhankelijk bent van een ander. Zorg voor back-up materiaal. Stem van te voren je plannen met de locatie af en neem een week van te voren alles nog eens door met de fotograaf.
Wanneer je dan een vleug paniek voelt omdat de setting niet wordt zoals jij dacht kun je gewoon op je voorbereiding vertrouwen. Want jij had hiervoor al wat tijd ingepland en jij had al extra materialen bij je. Op dit moment hoef je die tijd alleen nog maar te gebruiken om te kijken welke materialen je daarvan gaat gebruiken.

 

product styling fotostyling planning shoot shotlist waarom styling anders loopt dan gepland microfoon

podcast zilveren microfoon styling content

 

anders dan gepland hoeft niet slecht te zijn!

Oké soms is het lastig om onder druk te presteren en natuurlijk zal het fijn zijn als je soms, gewoon heel soms de spullen neerzet en direct de oh’s en de ah’s om je heen hoort. Maar weet je wat ik denk? Door te improviseren haal je vaak nog veel meer uit een shoot dan je van te voren gedacht had. Het eindresultaat is zelfs nog mooier dan gedacht! Waarom? Omdat je op dat moment alles uit je creativiteit moest halen en geloof mij maar. Dat zie je terug op de foto’s!

 

 product styling fotostyling planning shoot shotlist waarom styling anders loopt dan gepland
Vind je het leuk om meer stylingstips te ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!
Eens in de zoveel tijd verzamelen we de mooiste plaatjes, de beste tips en de allerleukste nieuwtjes voor je. Zo is de nieuwsbrief altijd een feestje en zeker het lezen waard! Beloofd!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Foto’s Inge Kooiman voor Zij Lacht │ Styling & Tekst: Eline Koemans

 

 

feline styling Eline koemansEline is eigenlijk haar hele leven al met styling bezig. Sinds 2013 stylet ze bruiloften, evenementen én foto’s voor in de mooiste magazine’s en boeken. De stijl van Eline is fris, warm, strak en toch zacht, less is more, overzichtelijk, een vleugje lef, elegant en royaal en altijd gecombineerd met een aantal blikvangers en verrassingselementen.

 

Volg je mee op Instagram voor nog meer inspiratie? >> @felinestyling