Wijsheid van oma, moeder, zussen en tantes!

Onlangs had ik een bruiloft en mijn assistente hielp me met de waxinelichtjes aansteken.

Toen ze allemaal aan waren vroeg ik haar of ze de kaarsjes weer uit wilde blazen. Verbaasd keek ze me aan. “Waarom zullen we dat doen? Ze branden toch net?” Toen ik uitlegde dat kaarsjes met een gebruikt lontje sneller branden als nieuwe lontjes en we ze daarom straks op moment suprême sneller kunnen aansteken, knikte ze begrijpend en blies de kaarsjes weer uit.

 

Ik liep naar buiten en dacht: hoe kom ik daar eigenlijk bij? Van wie weet ik dat? Mijn gedachten gingen 17 jaar terug naar de bruiloft van een oom. Twee tantes waren ceremoniemeester en wat heb ik toen stiekem al veel van ze geleerd. Ik vond het super om ze zo bezig te zien. Omdat het mijn interesse al had, heb ik het op de een of andere manier allemaal opgeslagen.

Onze familie is rijk gezegend met heel veel ooms, tantes, nichten en neven, dus flink wat bruiloften later had ik al heel wat praktische informatie verzameld. Van mijn moeder leerde ik de kunst van een goede voorbereiding, iets waar ik nog dagelijks gemak van heb. Mijn tante leerde me een truck zodat plakband wel blijft zitten op karton, mijn zus heeft me bijvoorbeeld geleerd hoe een corsage stevig blijft zitten en mijn nichtje liet me zien dat een boeket op heuphoogte echt mooier toont dan ter hoogte van je borstkas. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

 

Lieve zussen, mama, nichtjes, oma’s en tantes, heel hartelijk bedankt dat ik van jullie de fijne kneepjes van het vak mocht leren!