Een trouwdatum kiezen; waar moet je op letten?

Voordat jullie een trouwdatum kiezen is het verstandig om over een aantal dingen na te denken. We vertellen je in deze blog waar je rekening mee moet houden!

 

Welke maand van het jaar gaan jullie trouwen? 

Om deze keuze te maken kun je jezelf een paar vragen stellen:

Welke maand van het jaar past het beste bij jullie? Ben je bijvoorbeeld echt een zomermens en hou je van lange avonden buiten, een heerlijk glas wijn in de buitenlucht en kan je geen genoeg krijgen van de zon? Of hou jij meer van de winter en de sfeer die daarbij komt kijken? Kaarsjes aan, onder een dekentje op de bank en lekker dineren bij kaarslicht? Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Denk dus samen na welke maand van het jaar het beste bij jullie past.

 

Op welke dag plan je jullie bruiloft? 

Net als bij het kiezen van jullie favoriete maand kun je zo ook een stapje dichter naar de trouwdatum zetten door jullie favoriete dag van de week te kiezen. Welke dag van de week spreekt jullie het meeste aan? Heb je geen voorkeur omdat het jullie zelf totaal niet uitmaakt of ga je liever voor de vrijdag omdat dan de meeste gasten de dag na jullie bruiloft vrij zal zijn? Hou er rekening mee dat de vrijdagen en zaterdagen heel populair zijn en vaak snel zijn volgeboekt.

 

online cursus de bruiloft plannen trouwen organiseren hulp

trouwdatum kiezen

Fotocredits: Shauni Hartland

 

Een persoonlijke trouwdatum kiezen. 

Je kunt de datum waarop jullie trouwen ook personaliseren. Willen jullie dat de trouwdatum een bijzondere betekenis heeft? Denk bijvoorbeeld aan de datum waarop jullie verkering kregen, jullie ouders trouwden of juist de datum waarop jullie elkaar alweer zoveel jaar kennen. Naast een bijzondere betekenis is een mooie datum natuurlijk ook een optie. Bijvoorbeeld 24-04-24.

 

Trouwen rondom een feestdag

Sommige bruidsparen vinden het fijn om bijvoorbeeld een dag voor of na een feestdag te trouwen omdat dit een vrije dag scheelt, omdat ze de dag voor de bruiloft dan toch al vrij zijn of omdat er na de bruiloft dan een lekker lang weekend volgt. Let op; dit zijn vaak data die lang van te voren volgeboekt zijn.

 

 Welke momenten je beter niet kunt kiezen als trouwdatum.

Het zou zonde zijn als er veel gasten niet kunnen komen omdat ze bijvooreeld op wintersport of juist op zomervakantie zijn! Als jullie een trouwdatum in gedachten hebben check dan even goed op internet of jullie gekozen datum niet in een vakantie valt. Valt jullie trouwdatum wel in een vakantie, stuur dan ruim van te voren (circa 8 maanden) een save the date naar jullie gasten waarvan je wilt dat ze de hele dag aanwezig zijn.

Vergeet ook de EK/WK Finale of belangrijke feestdagen bij jullie in de buurt niet. Dit zijn voor sommige van jullie gasten wellicht een reden om te moeten kiezen waar ze heen zullen gaan. Toch zonde als jullie bepaalde gasten moeten missen.

Hebben jullie een bepaalde periode waarin jullie extra druk zijn? Denk aan het afronden van je studie, piekmomenten op je werk of juist bepaalde maanden in het jaar. Ons advies aan jullie is, plan hierom heen. Dit gaat jullie extra rust geven en deze keuze laat jullie extra genieten van jullie voorbereidingen én jullie grote dag!

Moet jullie huis nog opgeleverd worden en weet je niet wanneer dit zal gaan zijn? Plan niet te strak, dit levert stress op en zou zonde zijn!

 

En nog één laatste tip bij je trouwdatum kiezen:

Kies twee of drie voorlopige trouwdatums en stel deze voor bij je favoriete leveranciers. Op basis van hun beschikbaarheid kun je dan de definitieve trouwdatum gaan bepalen. Over het algemeen geldt dat de meeste leveranciers één tot twee jaar van te voren geboekt worden. Dus er op tijd bij zijn geeft je de meeste kans om te trouwen op de datum van jullie voorkeur!

Heel veel succes en plezier met het kiezen van een trouwdatum!

 

Liefs Eline! 

 

Een trouwdatum kiezen is nog maar het begin als het gaat om het plannen van je bruiloft. Na het kiezen van de datum volgt nog zoveel meer. En dat kan soms best overweldigend zijn. Wist je dat ik samen met weddingplanner VierJeGeluk een cursus gemaakt heb?

Hierin helpen we je stap voor stap zelf je bruiloft te plannen. Met deze cursus hou je het overzicht en weet je zeker dat je niets vergeet bij het plannen van je bruiloft! 

 

Bekijk de cursus!