Een kleurenpalet kiezen voor je bruiloft

Kleuren bepalen een heel groot gedeelte van de sfeer op jullie dag. Een belangrijk element, het verteld namelijk ook iets over het bruidspaar. Veel bruidsparen vinden kleuren kiezen een lastig onderdeel.

In deze blog wil ik je uitleggen waar je rekening mee moet houden, wat je juist beter los kunt laten en waar je het beste kunt beginnen.

 

Begin bij het begin.  

Eigenlijk zijn er altijd maar 3 peilers waar ik rekening mee houdt bij het kiezen van kleuren.

  1. De lievelingstinten van bruid & bruidegom
  2. De locatie
  3. Het seizoen

Elementen zoals kleding voor de gasten en decoratie laat ik op dit moment los. Het kleurenpalet hoeft op dit moment alleen maar aan te sluiten bij deze 3 punten. Later ga je kijken hoe je de kleuren verder door kunt trekken.

 

De lievelingstinten

 

Kleuren uitzoeken wanneer je zelf geen uitgesproken lievelingskleur hebt is best lastig. Kun je geen lievelingskleuren noemen, denk dan eens in tinten en termen. Zoals: pastels, warme kleuren of juist levendige kleuren. Vaak zit daar wel een term tussen die je aanspreekt.

Denken in deze termen roept vaak een bepaalde sfeer op. Als dat gebeurt zit je op het goede spoor. Dat is wat je wilt, een bepaalde sfeer neerzetten. 

Kies daarom een sfeer, geen RAL-kleur. Dat maakt het allemaal al veel luchtiger, makkelijker. Het komt met die kleuren niet zo krap als jij misschien denkt. Maar zorg veel meer dat de sfeer klopt!

 

Blijf dicht bij jezelf. 

Kun je geen term bedenken die je aanspreekt? Kijk dan eens wat je meestal kiest qua kleuren in je kleding en interieur. Of welke kleur hebben je favoriete bloemen? Je kunt ook mijn blog over je basisstijl vinden eens lezen daar kun je ook al veel sfeer en kleurvoorkeuren uithalen. 

 

De locatie 

Eigenlijk zijn er bij de locatie twee uitgangspunten. Heb je nog geen locatie gekozen? Bepaal dan eerst het kleurenpalet en de sfeer voor jullie dag en zoek op basis daarvan een locatie die hierbij aansluit. 

Heb je al een locatie? Zorg dan dat de sfeer en het kleurenpalet daarop aansluit. 

 

Nog even over die locatie

Soms gebeurt het dat een locatie bijvoorbeeld een hele blauwe kamer heeft. Wanneer dat zo is, zal ik de kleuren van de styling altijd daarop aan laten sluiten. Wanneer je bijvoorbeeld de ceremonie in een blauwe kamer hebt – en je kies zelf voor een zonnige gele tint als themakleur – creëer je daarmee een heel andere sfeer dan wanneer je in de blauwe kamer kiest voor themakleuren lichtblauw en vergrijsd groen. 

Soms komt het ook voor dat een locatie over het algemeen vrij neutrale kleuren heeft (Jeah!) maar er opeens felrode gordijnen ophangen. In dat geval werkt negeren het beste. Door je heel erg aan dat element te storen of heel erg je best te doen om het te camoufleren valt het vaak juist nog meer op! 

Moraal van dit verhaal: Een hele blauwe kamer valt niet te negeren en daar kun je het beste je kleurenplan op aanpassen. Bij bijvoorbeeld 1 set rode gordijnen geldt; hoe minder aandacht je ze geeft, hoe minder ze opvallen.  

 

Het seizoen

Bij het maken van een plan voor de styling van de bruiloft is het heel belangrijk om bij het begin te beginnen. Eigenlijk is alles qua sfeer, kleuren en styling met elkaar verbonden. Het begint zelfs al bij het kiezen van een datum voor jullie bruiloft.  

De keuze voor het seizoen bepaalt voor een groot gedeelte van de sfeer die je neerzet. Het seizoen bepaalt veel van de decoratie, zelfs het type eten en uiteindelijk heeft het seizoen ook een dikke vinger in de pap wat betreft kleuren die je kunt gebruiken. Het seizoen bepaalt namelijk ook de soort bloemen die je kunt toevoegen. En bloemen zijn een hele fijne manier om de sfeer en tinten over heel de dag terug te laten komen. 

 

Hoe kom je er achter wat de seizoensmogelijkheden zijn? 

Vaak plan je ruim een jaar van te voren de trouwdatum al. Mijn favoriete manier om de sfeer te proeven is om een jaar van te voren heel goed om je heen te kijken. Het seizoen te voelen. Hoeveel blad staat er in de bomen? Welke kleuren hebben de bomen en wat biedt de bloemist op dit moment aan? 

Nog een manier: lees en kijk real weddings. Zijn er bruiloften bij die je aanspreken qua bloemwerk? Kijk dan eens in welke maand dit bruidspaar getrouwd is! Je kunt ook altijd een kijkje nemen in mijn portfolio voor heel veel toffe bruiloften. 

Een goede bloemist kan je ook zeker adviseren over bloemen en haar seizoenen. Ben je echt dol op bepaalde kleuren, maar is er echt geen enkele manier om deze tinten terug te laten komen in de bloemen? Kies dan voor mooi lint in de juiste tinten aan de bloemen!

 

 

Kleurencombinaties maken

Vaak is het mooi om te werken in een set van 3 tinten.

2 Tinten die vlak bij elkaar liggen en 1 tint die een mooi contrast geeft. Dit noem ik de accentkleur. Hij is wat heftiger dan de andere kleuren en komt hier en daar terug. 

Offline kleuren kiezen vind ik persoonlijk toch het fijnst. In de inspiratiegesprekken is dat meestal ook de volgorde: We zoeken eerst uit welke materialen en tinten jullie mooi vinden, met welk seizoen en locatie we te maken hebben. Daarna gaan we samen gewoon eens wat setjes maken van servetten, tafellakens en gekleurde kaarsen. Heel vaak rolt er dan als vanzelf een mooi sfeer- en kleurplan uit. 

Een online tool die mij altijd heel erg helpt met het kiezen van kleuren: adobe kleurenwiel. Heerlijk om daar creaties van andere te bekijken of zelf lekker aan het wiel te draaien. 

 

Ik hoop dat ik je zo verder heb kunnen helpen met het kiezen van je kleurenpalet. 

Blijf je het lastig vinden? In een persoonlijk inspiratiegesprek kan ik je zeker verder helpen! 

Meer informatie over het informatiegesprek

 

Liefs Eline!